Csőtörés javítás Budapest / vízszerelő Budapest 0-24 / Csőtörés javítás Budapest / vízszerelő Budapest 0-24 /
Cégünk a következő szolgáltatást nyújtja Budapesten "csőtörés, csőtörés javítása, csőtörés bemérés" garanciával 0-24 gyorsszolgálatban. 06 (30) 786 - 1000
A következő pár sorban körbejárjuk, hogy mit érdemes tudni a csőtörés, csőtörés javítása, csőtörés bemérés témakörben.
A csőtörés az egyik legrettegettebb problémának számít, melynek komolyságát még azok is elismerik, akik sohasem élték át élőben. Ez nem véletlen, még akkor is nagy anyagi kárral és hosszabb ideig tartó kellemetlenséggel jár, ha azonnal felfedezzük. Nem beszélve az épületen kívüli meghibásodásokról, ahol akár hónapokig is elfolyhat a víz.
Ebben a cikkben az ismerhetjük meg, hogy milyen jelekből lehet felismerni a csőtörést, ez milyen megoldásokkal javítható, és a csőtörés elhárítás mikor a leggyorsabb.

Honnan ismerhető fel a csőtörés?

csőtörés A csőtörést alapvetően kétféle típusba sorolják a szakemberek, az első, amikor látható jelei vannak, míg a másik a rejtett.
A látható csőtörés egyik leginkább kézenfekvő változata, amikor az épületen belül áll a víz a fürdőszobában, a konyhában vagy a lakás más részeiben, az épületen kívül pedig vízben tocsog a kert vagy a ház körüli terület. Télen a kerti csap vagy a vízóra elfagyása is bekövetkezhet, amit még nagy hóban is mutathat a hó elvizesedése vagy nagy méretű jeges felületek kialakulása.
Klasszikus jele a csőtörésnek, ha az épületen belül hirtelen elmegy a víznyomás. Ilyenkor hiába nyitjuk ki a csapot, abból alig jön a víz vagy gurgulázó hangot hallani. Ha ilyet tapasztalunk, gyorsan érdemes ellenőrizni az épületet, hogy van-e látható jele a meghibásodásnak. A helyi vízszolgáltató ügyfélszolgálatán pedig azt is el tudják mondani egy telefonos megkeresésre, hogy éppen dolgoznak-e a munkatársaik a környéken, ugyanis ilyenkor is elzárhatják a vizet.
A csőtörés második nagy kategóriája a láthatatlan meghibásodás, amikor nem állunk bokáig a vízben, és csak másodlagos jelek alapján gyanakodhatunk a problémára. Ilyen lehet az állandó penészesedés, ami természetesen sok más ok miatt is kialakulhat, de az okok feltárásakor ezt a lehetőséget figyelembe kell venni.
Hasonló jel lehet a túl sok pára, ha egy helyiség minden igyekezetünk ellenére is erősen párás levegővel rendelkezik, akkor ellenőrizni kell, hogy nem csőtörés biztosítja-e számára a szükséges vízmennyiséget.
A bűz is árulkodó jel lehet, ez ugyanúgy jelentkezhet az épületen belül és kívül is. Az erős csatornaszag okát is érdemes kideríteni, mielőtt túl sokba kerül a halogatás. csőtörés vízszámla Végül pedig, az egyik leginkább idegesítő módszere egy csőtörés felfedezésének, ha már csak a víz- és csatornadíj számláján szembesülünk azzal, hogy akár hónapok óta nagy mennyiségű víz folyik el feleslegesen. Néha a vízművek munkatársai észlelik, hogy valahol esik a rendszerükben a nyomás, de ezt főleg kisebb településeket tudják sikeresen felderíteni, ahol nincs túl sok lehetőség a csövek nyomvonalára. Ha erre nem számíthatunk, akkor érkezhet a rezsi díjában a meglepetés.
Ez utóbbi azért is idegesítő, mert hosszú utána járással és kérelmekkel elérhetjük, hogy a vízszolgáltató vállalat legalább a csatornadíját elengedje az elveszett vízmennyiségnek. De az elfolyt víz költségét minden esetben ki kell fizetni, ami könnyen lehet százezres tétel is.

Csőtörés és vízszivárgás általánosan

Az egyik legrettegettebb háztartási meghibásodás a fürdőszobai és konyhai csőtörés. Ez egy ésszerű félelem, mivel a legtöbb ember nem tudná, hogyan kellene cselekednie, ha otthonában csőtörés történne.
Ráadásul az ilyen típusú meghibásodás általában spontán, figyelmeztetés nélkül következik be. Ez tovább fokozza az esetleges vízes csőtörésektől való félelmet, mivel ezek bekövetkezésekor még több idegességet generálnak.
A csőtörések megelőzése:
Nagyon fontos, hogy tudjuk, melyek azok a tényezők, amelyek csőtörést okozhatnak; így megelőzhetjük a jövőbeni meghibásodásokat és a felesleges költségeket. A vízcsőtöréseket okozó fő tényezők a következők:
 1. Nagyon régen épűlt lakóházak.
 2. Az anyagok (vezetékek) elhasználódása.
 3. Anyagok korróziója.
 4. Hőmérsékletváltozás.
 5. A víznyomás változása.
 6. A csövek megfelelő karbantartásának hiánya.

Mi a teendő csőtörés esetén?

 1. Ha a csőtörés után egy kis szivárgás keletkezik, és sikerül lokalizálnia, helyezzen szigetelőszalagot a szivárgás köré, hogy ideiglenesen megakadályozza a víz kiszökését.
 2. Ha viszont a szivárgás nagy, és eláraszthatja a házat, a legsürgősebb teendő, hogy hívjon egy profi vízvezeték szerelő csapatot, és zárja el a vizet, amíg azok eljutnak otthonába. Ez megakadályozza, hogy a víz más lakásokba és padlókra szivárogjon (ha nem családiházról van szó).
 3. Ha a szivárgás jelentős, az esetleges rövidzárlatok elkerülése érdekében az áramot is ki kell kapcsolni.
 4. Miután mindent lezártak, mérje fel a károkat: készítsen fényképeket és videókat a katasztrófa dokumentálására, és elemezze a kár mértékét.
 5. Hívja fel lakásbiztosítóját, és kérjen szakértőt a kár mértékének és lehetséges okainak felmérésére és dokumentálására.
 6. Ha még nem tette meg, forduljon egy profi vízvezeték szerelőhöz a probléma sürgős megoldása érdekében.

Milyen okai lehetnek a csőtörésnek?

csőtörés anyag spórolás A csőtörés számos ok miatt kialakulhat, melyek közül fontos szerepet kap a nem megfelelő minőségű anyagok felhasználása. Néhány évtizeddel ezelőtt nem voltak hozzáférhetőek azok az anyagok, melyeket ma a vízvezetékszerelő mesterek felhasználnak, vagy ha igen, akkor sokszor gyengébb minőség is bekerült a megvásárolható termékek közé. De a mai rohanó tempójú építkezéseknél is előfordulhat, hogy egy-egy kivitelező spórolási okokból rosszabb minőségű anyagokat építtet be a rendszerbe.
A régi épületeknél a csőtörés veszélye egyre inkább fennáll, egészen egyszerűen azért, mert még a legjobb csövek is elhasználódnak az évtizedek során. Érdemes gondot viselni a vízvezetékrendszer felújítására, ezzel megelőzhető a nagyobb károk bekövetkezése.
Az időjárás is kifejezetten veszélyes a vízhálózatra, hiszen a nagy hidegben a víz megfagy, a szétterjedő jég pedig töréseket, repedéseket okozhat. Tipikusan ilyen a már említett vízakna, ahol az épület hálózata a közműhálózatra csatlakozik. Ezeknél nagyon gyakori gond, hogy ha a tulajdonos nem cseréltette le a csöveket műanyagra az elmúlt években, akkor nagy hidegben csőtörés következhet be. Ha így járunk, akkor már csak a szerencse kérdése, hogy a törés a vízóra előtt vagy után jelentkezik. Az óra előtt elfolyt víz a vízszolgáltató kára, a mérőeszköz utáni sérülés viszont már folyamatosan pörgeti a vízórát.

Csőtörés elhárítás elkezdése – mit tegyünk a szerelő megérkezése előtt?

vízelzáró csap Amennyiben bekövetkezik a legrosszabb, és ömlik a víz, nekünk is mindent meg kell tennünk a kárenyhítésre még a csőtörés elhárítás megkezdése előtt. Azt fontos tudni, hogy ezt az épületet biztosító vállalat is előírja, azaz minden tőlünk elvárható dolgot végre kell hajtanunk, hogy csökkentsük a károkat.
A gyakorlatban ez főleg a vízfőcsap elzárását jelenti, hiszen ennek elvégzésével már nem fog köbméterszámra elfolyni a víz az épületben vagy az épületen kívül. Amennyiben társasházban lakunk, ehhez szükség lehet a közös képviselő vagy a gondnok segítségére, akit kötelességünk haladéktalanul értesíteni.
A lakásunkon belül figyelnünk kell arra, hogy a víz hiányában egyes háztartási eszközök nem működnek megfelelően vagy tönkre is mehetnek. Ilyen például a bojler, amit ki kell kapcsolni, hogy ne hibásodjon meg, de például az éppen működő mosógép vagy szárítógép sem tud víz nélkül menni.
Szintén ide tartozik az, hogy amikor áll a víz, akkor lehetőség szerint gondoskodjunk az ázástól tönkre menő dolgok megmentéséről, és figyeljünk oda az elektromos eszközök kikapcsolására, az esetleges áramtalanításra is.

A csőtörés javításának lépései, csőcsere és más feladatok elvégzése:

Amint a szakember a helyszínre ér, megkezdődhet a csőtörés elhárítás folyamata. Ez nem minden esetben jár bontási munkálatokkal, de gyakran ez is hozzátartozik a hiba javításához.
 • 1. lépés: a csőtörés helyének meghatározása: Az első lépés természetesen a csőtörés pontos helyének meghatározása. Szerencsére ehhez ma már sokféle módszer felhasználható, melyet egy szakember be tud vetni akár bontás nélkül is.
  A hőkamerát az olyan vizes rendszerek sérüléseinek feltárásakor szokták alkalmazni, mely a fűtési rendszer része. Ide tartozik a központi fűtés vagy újabban a padlófűtés.
  A jelzőgázt a szakemberek ott vethetik be, ahol a hőkamera nem elég vagy nem használható. Ilyen például az, amikor a nyomvonal nem ismert vagy a vizes rendszer valamilyen bonyolultabb fűtési megoldás része.
  Az akusztikus csőtörés vizsgálat azokat a zajokat figyeli, melyet a csőhálózatból kijutó víz kelt. Ehhez hasonló még a korrelációs mérés, ahol két pontban elhelyezett érzékelők jeleit használja fel a szakember az értékeléshez.
  Bár ezek az eszközök laikusként furcsának tűnhetnek, egy vízvezetékszereléssel vagy duguláselhárítással foglalkozó vállalkozó ismeri a pontos működésüket. Ennek köszönhetően biztosítható, hogy a csőtörés elhárítás a lehető leggyorsabban megkezdődjön.
 • csőtörés ásás
 • 2. lépés: a hiba javítása: Amennyiben olyan szerencsénk van, hogy valamelyik csaphoz, a mosogatóhoz vagy hasonló vizes helyekhez tartozó csövek rongálódtak meg, akkor ezekhez a szakember bontás nélkül is hozzáfér. Ilyenkor a javítási munkálatok is viszonylag gyorsak, hiszen elegendő a sérült szerelvényeket, csöveket kicserélni, megoldani a tömítéseket, és kipróbálni az eredményt. Ez a csőtörés elhárítás leggyorsabb és költségekben is leginkább kedvező esete.
  Más a helyzet akkor, ha a falban vagy a padlóban, illetve az épületen kívüli területen lévő csövekben keletkezett a sérülés. Ezeket csak úgy lehet javítani, ha a szerelő fizikai valójában is hozzáfér a csövekhez, és felbontja a felettük lévő részeket. A padló esetében ez a járólap, linóleum, beton stb. feltörését, falnál pedig falbontást jelent.
  A költségek tekintetében fontos a valódi szakember megbízása, aki a pontos bemérésnek köszönhetően ott tudja megbontani az lakást vagy a külső körletet, ahol a hiba tényleg megtörtént. Ha ez nem így lenne, akkor tapasztalati alapon, több helyen tesztelgetve kellene végre hajtani a bontást, ami ma már nem elfogadható munkamódszer a szakmában. Ha a kihívott szerelő mégis ezzel próbálkozna, akkor jó eséllyel gyanakodhatunk arra, hogy nem igazi szakemberre találtunk!
  A sérült csőszakaszt a megfelelő módon ki kell cserélni, majd gondoskodni a tömítésről és az esetleges szivárgások ellenőrzéséről. Egy valódi szakember ezeket minden esetben rendesen el is végzi, mivel garanciát vállal a munkájára, és az utólagos javítás ismételt bontással járna.
  Ha kész a csőtörés elhárítás, akkor újra megnyitható a vízfőcsap, ami különösen akkor fontos, amikor társasházban lakunk, és több lakás vár arra, hogy ismét használatba vehesse a közművet.
 • csőtörés ásás
 • 3. lépés: helyreállítás: Ha bontással járó csőtörés esetében kellett a szakembernek intézkednie, akkor a feltört padlót, falat vagy udvart vissza is kell állítani az eredeti állapotába. Ma már nagyon gyakori, hogy a meghibásodás elhárításával foglalkozó vállalkozó vagy vállalkozás ezt is biztosítja, így az otthonunkat úgy kaphatjuk vissza, hogy nincs szétverve.
  Azt minden esetben mérlegelni kell, hogy a helyreállítás azonnal megkezdhető vagy később kell megoldani. Ha túl nagy az ázott terület, akkor esetlegesen várni kell annak kiszáradására, illetve egyes építőanyagokat néha külön meg is kell vásárolni. Ezt minden esetben a felkért vállalkozó el tudja mondani, így mi is tudunk tervezni.
  A helyreállítás folyamatában nekünk is aktívan részt kell vennünk, hiszen a csőtörés során jellemzően minden nedvessé, ázottá válik. Oda kell figyelnünk a megfelelő szellőztetésre, a dolgok kiszárítására, a penészesedés elkerülésére. Amennyiben van biztosításunk, be kell nyújtanunk a kártérítés iránti igényünket, melyben a csőtörés elhárítás folyamatában részt vevő vállalkozás a megfelelő munkalap kiállításával és számlaadással tud segíteni.
  Nem szabad elfelejteni a dokumentálást sem, a csőtörés teljes menetét le kell fényképeznünk vagy videóznunk, még a helyreállítás előtt. Amint ugyanis a kihívott szakember megoldja a problémát, hiába hívjuk ki a biztosító szakemberét a helyszínre, ő nem fogja látni, pontosan milyen károk is keletkeztek. Ezen tud segíteni a folyamatosan elvégzett fényképezés, melyből a tapasztalt kárszakértő már pár pillanat alatt össze tudja rakni a történteket.
Csőtörésről készűlt képeink Budapesten és környékén:
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest
csőtörés referencia Budapest