Vízvezeték kiépítése / vízszerelő Budapest 0-24 / Vízvezeték kiépítése / vízszerelő Budapest 0-24 /
06 (30) 786 - 1000
Cégünk a következő szolgáltatást nyújtja Budapesten "vízhálózat építése, épülő lakás vagy ház vízvezetékének a kiépítése" garanciával 0-24 gyorsszolgálatban. 06 (30) 786 - 1000
A következő pár sorban körbejárjuk, hogy mit érdemes tudni a vízhálózat építése, épülő lakás vagy ház vízvezetékének a kiépítése témakörben.
Egy új vízhálózat kiépítése nagyon összetett feladat, ahol a szakértelem és gyakorlat mellett rendszerszintű szemléletre is szükség van. Emiatt minden esetben szakértőkre kell bízni, akik a teljes folyamatot elvégzik.
Ebben a cikkben megismerhetjük, hogy mikor van szükség új vízvezetékrendszer kiépítésére, és átfogó képet kaphatunk a munka komolyságáról, léptékeiről.

Mikor van szükség új vízhálózat kiépítésére?

tervrajz Új vízvezetékrendszer felépítése általában akkor szükséges, ha új épületről van szó, ahol most kerül kialakításra a hálózat, vagy egy meglévő ingatlanban kell lecserélni a régi csöveket. Mindkét feladat eltérő tennivalókat takar.
Építkezéskor gondoskodni kell a tervek elkészítéséről, hiszen ilyenkor már a többi szakmunkát, például a kőművesek, festők, burkolók munkáját is úgy irányítják, hogy figyelembe vegyék a csövek nyomvonalát és kiépítését. A tervezés minősége is fontos, mivel itt olyan dolgokkal kell számolni, hogy hol lesz a nyilvános vízhálózatra történő rácsatlakozás, hogyan történik a szennyvíz elvezetése, és várhatóan mekkora méretű lesz az épületben a vízfelhasználás.
Ma már szinte bárhol el lehet vinni a vízcsöveket, ha az még időben egyeztetve van a tervezővel és a kivitelezővel, bár az egyedi megoldások mindig drágábbak.
Más feladatot jelent a régi vízhálózat teljes cseréje vagy bővítése. Ezekre akkor van szükség, ha a teljes felújítás során lecserélnénk a régi csöveket, esetleg csőtörés volt, ami miatt bebizonyosodott, hogy komolyabb munkálatok kellenek a jövőbeni károk megakadályozására. Részlegesen új vízhálózat kellhet akkor is, ha a meglévő ingatlant bővítjük ki, és az új épületrészekben is szükséges vizesblokk, mosogató vagy olyan rácsatlakozások kialakítása, mint például a mosógép pillangószelepe.
Hogy egy felújtás során mennyire használhatók a régi csövek, az azoknak kialakított mélyedések és egyéb megoldások, azt a szakemberek mindig az aktuális feladat ismeretében tudják eldönteni. Emiatt kisebb-nagyobb kőművesmunkákra is szükség lehet, amit gyakran az új vízhálózat kiépítését elvállaló vállalkozó tud biztosítani.

Miből áll egy új vízhálózat kiépítése?

csőhálózat tervrajz Hogy miből áll egy új vízhálózat kiépítése, az nagyban függ attól, hogy új építésű ingatlanról vagy meglévő hálózat cseréjéről van szó. A kivitelezést végző vállalkozó biztosíthatja a teljeskörű anyagbeszerzést, ide értve a csöveket, szerelvényeket, tömítőanyagokat stb., emellett a saját gépeit használja.
Amennyiben szükséges a csövek áthelyezése, falvésés vagy más, hasonló feladatok megoldása, az is rábízható a vízhálózatot kiépítő vállalkozóra. Ehhez természetesen hozzátartozik a helyreállítás is, amely a kivitelezői szerződésben lefektetésre kerül.
A klasszikus vízvezetékszerelői feladatokhoz tartozik a csőhálózat kialakítása, szerelése, a csatlakozások megoldása, a rákötés a közműhálózathoz. Emellett gyakran elvégzendő feladat a konyhai mosogató beszerelése, a WC, a kád, a zuhanykabin, a kézmosó beszerelése, a padlóösszefolyó szerelése, a különféle sarokszelepek bekötése, illetve kertes házak esetében akár a kerti csapok kialakítása is.
A fenti részfeladatok eléggé látványosan készülnek el, hiszen például a WC felszerelését nem lehet észrevétlenül megoldani. Vannak azonban olyan dolgok egy új vízhálózat kiépítése során, amelyekre nem hozzáértőként elsőre nem is gondolnák. Ide tartozik például a visszacsapó- és légbeszívó szelepek beépítése, a tisztító nyílások felszerelése, a búvóaknák kialakítása, a vízóra felszerelése és a folyamatos ellenőrzés, mely az esetleges szivárgásokat fedi fel a rendszerben.

Megoldható a vízvezetékrendszer kiépítése házilag?

engedély Egy vízhálózat kialakítása A-tól Z-ig nem csak komoly szakértelmet igényel, de sok éves tapasztalatot is, emiatt érdemes hozzáértőre bízni a feladatot. Vannak olyan feladatok, melyeket kis kézügyességgel magunk is megoldhatunk, de egy komplett rendszer átlátásához már ennél jóval több kell.
Új épületeknél gondoskodni kell az engedélyek beszerzéséről és az előírások betartásáról, különben akár még bírságot is kaphatunk. A felhasználni kívánt egységekhez, csövekhez, a számos kiegészítőhöz pedig szaktudás is kell, mert hiába fogunk bemenni bármelyik barkácsáruházba, helyettünk nem fogják elvégezni a munkát. Az ilyen helyeken dolgozók amúgy is sokszor nem rendelkezhetnek olyan széleskörű ismeretekkel, hiszen nem a kivitelezésben vesznek részt, hanem az értékesítésben.
Az új vízhálózat kiépítése már a fentiek miatt is egy rendkívüli módon összetett feladat, és önállóan nem javasolt, hogy hozzákezdjünk. Már egy apró hibával is olyan károkat okozhatunk, amely akár csak jóval később jelentkezik, amikor például hatalmas károkat okoz a beázás vagy csőtörés. A biztosítók egy része pedig a feltételeiben kiköti, hogy a nem szakszerű kivitelezés miatti károkat nem téríti meg.
Amennyiben a házilagos kiépítés alatt a számlát nem adó, így felelősséget nem vállaló ismerősöket vagy ilyen-olyan szakembereket értjük, ott is tudnunk kell, hogy műszaki probléma vagy hatósági büntetés esetén kizárólag minket terhel a felelősség. Egy megbízható, számos pozitív visszajelzéssel rendelkező vízvezetékszerelő vállalkozás mindig a szabványos és előírt megoldásokat választja, és a munkájára garanciát is vállal. Emiatt házi kivitelezésben még akkor sem érdemes gondolkodnunk, ha a valódi szakemberek túlterheltek, és akár hosszabb időt kell várnunk, míg sorra kerül a megbízásunk.