Mint azt már talán tudjuk, a ciszterna az a tartály, amely a vizet tárolja, hogy később megfelelő nyomással öblítsük a wc-t. Különböző típusú ciszternák léteznek:
  1. Kettős (dupla) öblítésű tartályok:
    Ezeket a tartályokat úgy tervezték, hogy vizet takarítsanak meg, mivel a WC használatától függően két alternatívát kínálnak a fogantyú működtetésekor. PL 2 gomb az egyik a kicsi a másik pedig a nagy dolog használata után.
  2. Rejtett ciszternák:
    Ezek olyan tartályok, amelyek a falon belül helyezkednek el, és a wc használók számára nem láthatók, kivéve a működtetéshez szükséges fogantyút vagy gombot.
  3. Hátizsákos (wc-hez csatlakoztatható) ciszternák:
    Ezek olyan tartályok, amelyek láthatóak és a WC-hez csatlakoznak. A szemnek kevésbé tetszetős, de előnyük, hogy könnyen javíthatóak.
wc öblítése

Hogyan működik a wc tartály (ciszterna) és annak részei?

Először is, a ciszternának rendelkeznie kell a ciszternához vezető bemeneti tömlővel, mivel a víz itt fog belépni a tartályba. Ezt a bemenetet egy billenőkar fogja szabályozni, amely ehhez a bemenethez csatlakozik, és amelynek másik végén egy bója lesz. A bója a víz szintjével együtt felúszik. Mechanizmusai révén a kívánt vízszint elérésekor elzárja a vízbeömlőt.
A ciszterna öblítéséhez a fogantyút kell működtetnünk, ezek az egyszerű láncos fogantyúktól a dupla gombokkal ellátott összetett nyomógombokig vagy akár mozgásérzékelőkig, amelyeket nem is kell megérinteni, megkülönböztethetők. A fogantyú működtetése után az öblítés kulcsfontosságú része, az öblítő, megnyitja a vízáramlást a tartályból a WC-be. Így a WC megtisztul, és a tartály újra megtelik.
Végezetül fontos kiemelni, hogy a mosdókagylót jól rögzíteni kell a WC-hez csavarokkal, megfelelő habtömítésekkel vízzárónak kell maradnia, hogy ne legyen szivárgás, és a víz megfelelő nyomással rendelkezzen a WC tisztításához.