Cégünk a következő szolgáltatást nyújtja Budapesten "wc javítás, wc szerelés, wc csere, wc duguláselhárítás" garanciával 0-24 gyorsszolgálatban. 06 (30) 786 - 1000
A következő pár sorban körbejárjuk, hogy mit érdemes tudni a wc javítás, wc szerelés, wc csere, wc duguláselhárítás témakörben.
A WC olyan eszköz az otthonunkban, melyről nem sok szó esik a hétköznapok során. Amint viszont meghibásodik, rögtön megérezzük a hiányát. Míg az elromlott kádat, zuhanyzót vagy kézmosót alternatív megoldásokkal akár napokig is nélkülözni tudjuk, egy meghibásodott toalett fájó pont tud lenni akár már órákon belül is.
Ebben a hosszú cikkben megismerhetjük, hogy milyen WC típusok vannak, hogyan lehet őket beszerelni, és milyen problémákkal szembesülhetünk velük.

Mekkora méretű egy WC csésze?

WC csésze Ma már sokféle WC csészével lehet találkozni, melyek akár jelentősen is eltérhetnek a szabvány mérettől. Ezt minden esetben ellenőrizni kell, nehogy kellemetlen meglepetésben legyen részünk a kicsomagolásakor.
A szabványos WC csésze 82 centiméter magas, 36 centiméter széles és 63 centiméter hosszú. Ehhez még hozzá kell vennünk azokat a távolságokat, melyek lehetővé teszik a használatot. A toalett mögött egy legalább 40 centiméter széles és 20 centiméter mély, előtte pedig legalább 50 centiméter széles és 80 centiméter hosszú helynek kell lennie. Amennyiben az átlagosnál hosszabb lábakkal vagy szélesebb testtel rendelkezünk, akkor ezt is figyelembe kell venni.
Nem szabad elkövetni azt a hibát, hogy spórolásból vagy más megfontolásból a megszokottnál kisebb méretű csészét vásárolunk, hiszen utána évekig kényelmetlenséget fog okozni, amit még a kiváló dizájn vagy a gyönyörű színek sem fognak kompenzálni.

Milyen WC típusok léteznek?

A toaletteket többféle módon is lehet csoportosítani, melyek között a legelterjedtebbek az öblítés típusa, a kifolyó helye vagy a kialakítás alapján történő felosztási módok.
  WC csésze
 • WC típusok az öblítés típusa szerint:
  Ha az öblítés típusát nézzük, akkor kétféle csészetípust lehet megkülönböztetni, mindegyiknek megvannak az előnyei és a hátrányai is.
  A mélyöblítésű WC-nél az emberi végtermék közvetlenül a vízben landol, melynek előnye, hogy könnyebb tisztán tartani az eszközt, kevesebbet kell használni a kefét, és kevésbé is vízkövesedik. Nagy hátránya viszont, hogy a használata közben felfröccsen a víz, és ezt nagyon sokan nem tudják elviselni.
  Tipikusan ilyen toalettek vannak a bevásárlóközpontokban, szállodákban, közintézményekben, ahol sokan sok réteg WC papírt tesznek a lefolyó részbe, így csökkentve a felfröccsenés esélyét.
  A másik típus a lapos öblítésű, melynél a végtermék egy lapos felületre esik, ahonnan a WC lehúzásakor a víz mossa le a toalett papírral együtt a csatornába. Ennél nincs felfröccsenés, viszont a legtöbb esetben a kefét is használni kell a nagydolog elvégzése után. Plusz feladatot jelent a WC kefe rendszeres tisztítása, fertőtlenítése, esetleg cseréje.
  Ez utóbbi csésze típust gyakran hívják kórházi WC-nek is, mivel lehetővé teszi a széklet megfigyelését a betegeknél. Hogy az otthonunkban melyik változatot választjuk, az rajtunk múlik, mert a különféle kialakítású csészék mindegyike elérhető mélyöblítésű és lapos öblítésű változatokban is.
 • hátsó kifolyású WC
 • WC típusok a kifolyó helye szerint:
  A toalettek aszerint, hogy hol távozik belőlük a víz és a végtermék, kétféle kialakításúak lehetnek. A hátsó kifolyású WC-nél a csatornához való csatlakozás a csésze hátuljánál történik, tipikusan ilyen megoldással lehet találkozni például a panelházaknál vagy a társasházaknál. Ennek az a hátránya, hogy a falból kilátszik a bekötőcső vége, amit a legtöbb esetben valamilyen burkolattal rejtenek el.
  A másik típus az alsó kifolyású WC, ahol az eszköz a csésze alatt csatlakozik a csatornarendszerhez. Nagy előnye ennek a megoldásnak, hogy itt a bekötőcső nem látszik, és egy szép toalettel és padlóválasztással nagyon esztétikus helyiséget lehet kialakítani.
 • WC típusok a felszerelés módja szerint:
  Ez a csoportosítási mód alapvetően nagyon egyszerű, hiszen arról van szó, hogy a toalett milyen módon kerül elhelyezésre a helyiségben. Kétféle megoldása létezik, vagy álló vagy falra szerelt WC-t választhatunk.
  A nevük már mutatja, hogyan működnek, a falra szerelt toalett csavarokkal rögzül a falhoz, ezért olyan, mintha a levegőben lógna. Nagy előnye, hogy könnyebb takarítani körülötte, hiszen alatta is fel lehet mosni, és egyes vélemények szerint modernebbnek néz ki, mint a másik típus.
  Az álló toalett az, amit mindannyian ismerünk, a csésze a padlóra van helyezve, és oda van fogatva, hogy a használata közben ne tudjon elmozdulni. Ez utóbbi szerelése könnyebb, és nem kell figyelni, hogy esetlegesen milyen súlyt bír el, ami gyengébb minőségű falra szerelt WC-nél probléma lehet.
 • WC típusok a kialakítás szerint:
  Ez a fajta csoportosítás adja meg a legnagyobb szabadságot, hiszen nagyon sokféle WC típussal találkozni a kialakításuk szerint.
  A klasszikus kialakítású toalett egy csészéből és a hozzá való tartályból áll. A tartályból cső viszi a vizet a csészébe az öblítéshez, melynek elvégzése után a tartály újra megtelik vízzel. A megjelenése alapján sokféle változat létezik, mely gyakorlatilag csak a két főegység egymástól való távolságában különbözik egymástól. Napjainkban gyakori, hogy a tartály közvetlenül az alsó rész fölé kerül, így amikor helyet foglalunk, a hátunk mögött helyezkedik el. Régebbi épületeknél volt jellemző a tartály magasabb helyen való elhelyezése, ahonnan hosszabb lehúzózsinór lógott le, és ez szolgált az öblítésre.
  A beépített WC egy rendkívül esztétikus megoldás, ahol a legtöbb esetben egy gyári kerettel érkezik a toalett, amit a falba kell építeni. Ez tartalmazza a tartályt, melyet a falazást és a burkolást követően kívülről már nem lehet észrevenni, csak az öblítőgomb panele látható.
  Ennek a megoldásnak az előnye, hogy az önállóan álló csésze szépen mutat, és az öblítésre szolgáló gomb is általában valamilyen dekoratív kivitelben készül. Néha ez a gomb dupla kialakítású, melyből az egyik rész kevesebb vizet használ fel az öblítésre, amivel a kisdolgot lehet víztakarékosan eltüntetni a lefolyóban. A másik rész pedig a normál öblítésre szolgál, a nagydolog eltakarítására.
  A beépített WC a nevével is mutatja a legnagyobb hátrányát, ha meghibásodik, akkor néhány esetben ki kell bontani a falat, ami utána falazással és burkolással jár. Ez nem csak extra költséget jelent, hanem bosszúságot is, főleg, ha már a WC-ben használt csempe nem kapható vagy nem maradt otthon néhány tartalék lap. Az ilyen toalettek ára sokkal magasabb is az egyszerűbb típusoknál, de a dekoratív megjelenése miatt mégis kedvelt a modern fürdőszobákban.
  A monoblokkos WC típus neve is árulkodó, ebben az esetben a tartály egy egységet képez a csészével. A tartály az esetek többségében porcelánból vagy kerámiából készül, melyet ráültetnek a toalett alsó részére.
  Előnye, hogy a jó anyagminőség miatt a toalett nagyon igényesen néz ki, persze ez az árában is jelentkezik. Egyetlen hátrányának az számít, hogy az ilyen WC-ket csak a megadott módon lehet összeszerelni, nincs választási lehetőség, ha valami miatt nem illeszkedne az eszköz a helyiség adottságaihoz.
  A darálós WC egy gyűjtőnév, hiszen többféle kiépítés is elérhető ezen a néven. Minden esetben egy aprító szennyvízszivattyúról van szó, melyet néha egybe építenek a WC csészével. Sokszor azonban egy teljesen különálló egység, mely egyes esetekben a falba is beépíthető.
  A darálós WC -nek nem csak az a feladata, hogy az emberi végterméket és a toalettpapírt apróbb részekre aprítsa, hanem képes a sokkal kisebb átmérőjű csöveken is átjuttatni a képződő szennyvizet. Gyakori felhasználása még, amikor a toalettnek helyet adó helyiség mélyebben helyezkedik el, mint a szennyvíz főcsatorna vagy az ülepítő. Ilyenkor a szivattyú képes akár 7 méter magasságba is felemelni a szennyvizet, ezért nem ritka, hogy a WC-n kívül a helyiség más elemeit is rákötik, ide értve a fürdőkádat, zuhanyt vagy kézmosót.

A WC csésze beszerelése és cseréje

Amennyiben a WC csésze valamilyen ok miatt megsérül vagy új toalettet akarunk kialakítani, akkor ehhez előbb át kell gondolnunk pár dolgot, majd ezt követi a szerelés folyamata.
A legfontosabb, hogy ellenőrizzük a csatornarendszer kialakítását, hiszen ez megköti a kezünk, hogy hátsó- vagy alsó kifolyású csészét válasszunk. Ezután el kell döntenünk, hogy a mélyöblítésű vagy a lapos öblítésű változatot preferáljuk. Amint ezekkel dűlőre jutottunk, el kell látogatnunk egy barkácsáruházba, szaniterboltba vagy akár az interneten is megrendelhetjük a nekünk tetsző csészét. hátsó kifolyású WC A WC csésze beszereléséhez szükség van tiplire, a hozzá való csavarokra, esetlegesen fúróra, ültető gumira és gumitömítésre, illetve sziloplasztra.
Első lépésként be kell zsírozni a kifolyócsonkot, majd erre fel kell tenni az ültetőgumit. Ez a kicsi alkatrész nagyon fontos feladatot lát el, hiszen egyszerre illeszti a csészét a lefolyóhoz, miközben felel a szigetelésért és a bűzelzárásért is.
Ha a WC csészét a korábbi helyére szereljük be, és a furatok is jó helyen vannak, akkor már csak be kell tekerni a csavarokat, hogy fixen rögzüljön. Amennyiben új telepítésről van szó vagy a csésze más típusú, akkor a furatok helyét valamilyen módon meg kell jelölni, amihez például egy filc tökéletes megoldást.
A következő lépésben a csészét félre téve, a padlót már ki tudjuk fúrni a szükséges helyeken. Ezekkel létrejönnek azok a furatok, amelyek segítségével a WC rögzíthető. A sziloplaszt arra kell, hogy amint minden a helyén van, a csésze alján óvatosan körbe tudjuk kenni, ezzel tökéletessé válik az illeszkedés, a felesleget pedig letörölve esztétikus réteg alakítható ki a WC talpánál. vízvezeték szerelés Amennyiben nincs kézügyességünk vagy nem vagyunk biztosak magunkban, mindenképpen érdemes szakértő segítséget kérnünk. Bár a fenti leírás egyértelműnek tűnik, sok akadály merülhet fel a WC csésze csere közben, melyet azonnal orvosolnunk kell. Természetesen ennek a folyamatnak is megvannak a jól bevált fogásai és azok a nüanszok, melyeket tapasztalat híján mi nem tudunk elvégezni.
A szakemberek például a rézcsavar használatát javasolják a fémcsavar helyett, mivel nem rozsdásodik, így ritkábban tud eltörni az évek során. A beletört fémcsavar eltávolítása időigényes és macerás feladat, jobb megelőzni a bekövetkeztét. Ugyanennyire fontos a műanyag alátétek beszerelése a csavarok alá, hiszen ezek tompítják a csésze mozgásából származó erőhatásokat, így a WC nehezebben roppan el a csavarok mentén.

A WC tartály szerelése és javítása

WC tartály szerelés A toalettnél nem csak a csészével történhetnek gondok, hanem a tartállyal is. Ennek szerelésekor az első lépés, hogy amennyiben a sarokszelep a WC mellett található, akkor azt zárjuk el, ha pedig ez nem lehetséges, akkor a vízfőcsap elzárását kell elvégezni.
Innentől pedig mindig a hiba típusának megfelelő módon kell folytatnunk. Gyakori probléma, hogy a WC-ben folyamatosan folyik a víz, ilyenkor a hiba oka a tartályban keresendő. Ehhez le kell vennünk a tetejét, ami néha csak úgy lehetséges, ha az öblítőgombot előtte kicsavarjuk.
Ezután ellenőriznünk kell a töltőszelepet, mely egy kombinált szerkezet, és valamilyen módon, például egy, a víz tetejére felfekvő úszóval észleli a folyadék szintjét. Ha a tartály megtelik, akkor a szelep nem enged több vizet bele, míg a lehúzás után ismét feltölt a szükséges szintig. Mivel biztonsági okból a leeresztő szelep a WC csészébe vezeti a vizet, ezért a töltőszelep hibájakor folyamatosan működik az öblítés a WC-ben.
A meghibásodás többféle módon orvosolható, például a töltőszelep cseréjével, az úszó magasságának állításával, de más módokon is. Ezekhez felismeréséhez tapasztalat és szakértelem szükséges. WC tartály szerelés Hasonlóan bosszantó meghibásodás lehet, amikor a tartály túl lassan telik meg, és több öblítés között nagyon sokat kell várni. Ennek szintén többféle oka lehet, gyakori a vízkő nagyobb darabjainak leválása, melyek legalább részlegesen eltömítik a töltőszelepet. Meghibásodhat a sarokszelep, de a szelepet a WC-vel összekötő flexibilis cső is. Ezeknek is több oka lehet, de a vízkő gyakran jelent problémát.
Elromolhat a leeresztő szelep is, ennél jellemző tünet a vízfolyás a csészében, amely gyakran véletlenszerűen indul meg. Ekkor gyakori, hogy a szelep aljára szerelt gumigyűrű fárad el vagy túl sok a vízkő a tartályban, és a gyűrű alá jutva az nem tudja tökéletesen elzárni a víz útját.
A WC tartály szerelés elvégzéséhez is érdemes szakember hívni, mert egy igazi vízvezetékszerelő vagy duguláselhárító már a hibajelenséget látva sejtheti az okokat, amelyeket gyorsan és szakszerűen tud javítani. A tartályban található alkatrészek ráadásul sokfélék lehetnek, és az évek során elhasználódnak, ilyenkor egy óvatlan mozdulattal is el tudjuk törni őket. Miközben beszerzésük senkit sem vág földhöz, a szerelési munkálatok macerásak lehetnek egy átlagember számára, és a szükséges dolgok megvétele is külön fáradtság.
A WC szerelésekor ráadásul mindig vigyázni kell a felhasznált szerszámokkal, a megfelelő erő kifejtésével, mert könnyen eltörhetjük akár a csészét, akár a tartályt is.

Beépített WC szerelése és javítása

Beépített WC A beépített WC szerelése tipikusan az olyan terület, amit nem hozzáértőként, csupán YouTube-os videók megtekintése után nem érdemes megpróbálnunk. Egy szakértő a legtöbb esetben meg tudja oldani a javítást úgy, hogy nem kell falat bontani, hanem a nyomólap alatt található résen keresztül végzi el a szerelést. Ha ehelyett magunk állunk neki házi módszerekkel kísérletezni, akkor előfordulhat, hogy egy kényes alkatrész törése miatt valóban falat kell bontani, esetleg nagyobb méretű vízkárral számolhatunk.
A beépített WC-nél is gyakran azok a hibák jelennek meg, mint a klasszikus kialakítású toalettek esetében. Előfordulhat vízszivárgás vagy a víz nagy mennyiségben történő lezúdulása a csészébe, esetleg egyáltalán nem működik az öblítés. Az ilyen típusú toaletteknél beszorulhat, beeshet vagy eltörhet a nyomógomb is, amelyet a kombinált kialakítás tovább bonyolíthat.
A beépített WC belsejében található flexibilis cső a tartály töltőszelepéhez csatlakozik, és akár pár év után is elhasználódhat. A gyártók elő is írják a rendszeres cseréjét, de mivel a falban található, ezért ritkán jut az eszünkbe. A vízhálózatban lévő nyomásváltozásokat ennek a csőnek a belső műanyag fele veszi fel, míg anyagfáradás miatt meg nem reped. A külső, acél borítás pedig a nedves környezet miatt elrozsdásodhat, ami szintén meghibásodáshoz vezethet. Mindkét problémával akkor szembesülünk, amikor a fal elkezd vizesedni vagy már ömlik belőle a víz.
Egy szakember a megelőző karbantartást és a fellépő gondokat általában bontás nélkül orvosolja a beépített WC szerelés közben. Vannak azonban olyan esetek, amikor falbontás nélkül nem lehet elhárítani a hibát.
A beépített WC fontos része a főelzáró, melynek tönkre menetele vagy törése esetén az esetek nagy többségében nincs más lehetőség, mint bontani. Ennek az alkatrésznek ráadásul sokszor pont az otthoni javítási kísérletek tesznek be, hiszen a benne található szelep idővel berohad a helyére, és a laikus zárási-nyitási kísérletek hatására eltörik. Hasonló problémát okoz az, amikor spórolási okok miatt a szivárgó WC tartályt ennek az elzárónak a rendszeres nyitásával-zárásával oldják meg, pedig kifejezetten nehezen tolerálja a folyamatos nyitogatást. Ennek a vége is a tönkre menetel, majd a csere a falbontással. megrepedt WC Szintén bontási munkálatokra van szükség, ha a házilagos szerelés miatt megreped a tartály vagy valamelyik olyan tartókonzolt letörjük benne, ami nélkül nem tud működni. Végül pedig sajnos szintén sokszor előfordul, hogy alkatrészhiány miatt nem oldható meg a beépített WC javítás, ilyenkor kompletten cserélni kell legalább egy részét.
Ez utóbbinak az az oka, hogy az gyártók részegységei nem kompatibilisek egymással, ezért csak az eredeti márka saját csereelemei használhatók fel. A prémium márkák ráadásul úgy akadályozzák meg a piacot elárasztó utángyártott elemek felbukkanását, hogy akár évente más konstrukciót alkalmaznak. Ez azt is jelenti, hogy a szakemberek sokszor a nyomólap kiszerelése után tudják egyáltalán megmondani, hogy pontosan melyik szériáról van szó az adott gyártó beépített WC-iből, mivel a sorozatszámon kívül erről nem árulkodik más.

Monoblokkos WC tartály javítása

A monoblokkos WC tartály esetében ugyanazokkal a problémákkal szembesülhetünk, mint a többi féle tartály esetében. Ennél a megoldásnál is tönkre mehet a leeresztő- vagy a betöltő szelep, eltömítődhetnek vízkővel, de a WC-hez csatlakoztatott flexibilis csővel is lehetnek gondok.
A monoblokkos WC tartály javítása során a legfőbb feladat, amire ügyelnünk kell, hogy a vizet tároló egység a csészére van ültetve. A leszerelése ugyanúgy kézügyességet és némi tapasztalatot igényel, mint az előzőekben ismertetett feladatok, de ebben az esetben ügyelni kell arra, hogy a tartály az anyaga miatt jóval nehezebb és törékenyebb.
A sarokszelep elzárása után a leeresztő szelepen keresztül ki kell ürítenünk a tartályt, ezután mindkét szelep leszerelhető róla. A flexibilis csövet is le kell kötni a betöltő szelepről, ezután már kizárólag a porcelán tartályra koncentrálhatunk.
Ezt általában egy pár csavar rögzíti a csészéhez, ezeket ki kell csavarnunk, ha a tartályt le akarjuk emelni a WC alsó részéről. Arra figyelni kell, hogy amint a csavarokat meglazítjuk, majd eltávolítjuk, a porcelán egység már instabil, és ügyelni kell a leesésére. Mivel viszonylag nehéz, ezért már a véletlen megbillentése is problémákat okozhat, elrepedhet, eltörhet vagy még a csészét is megsértheti.
Ha a tartályt leemeltük a helyéről, akkor kényelmesen hozzáférhetünk, és elvégezhetjük rajta a szükséges javításokat. Ha új leeresztő szelepre van szükség, azt ki kell csavarnunk, majd a pótalkatrész behelyezése után a tartály alján a kontra anyával rögzíteni. Monoblokkos WC tartály Amennyiben a tartály repedt, akkor a cseréje szükséges, mivel ezt az anyagot nem lehet javítani. Ilyenkor a rendelés nagy körül tekintést igényel, mert a különféle gyártók termékei a legtöbb esetben nem kompatibilisek egymással. Még azonos márkán belül is lehetnek meglepetések, hiszen a gyártók folyamatosan fejlesztik a saját monoblokkos WC termékeiket.
A tartály leszerelése után vissza kell helyezni azt, fordított sorrendben haladva a munkálatokkal. A két főegység közé érdemes egy vastag szivacskarikát helyezni, mely megoldja a tartály és a csésze illesztését, egyben védi is a sérülékeny elemeket egymás károsításától. A szelepek bekötése után a flexibilis csövet is fel kell szerelni, majd a sarokszelep megnyitásával lehet tesztelni, hogy mindent jól végeztünk-e el.
Természetesen a monoblokkos WC tartály javítása vagy cseréje is megoldható házilag, ha van egy kis műszaki vénánk. Ez a drágább típusú toalett azonban sokkal sérülékenyebb, mint a klasszikus toalettek, köszönhetően a jó minőségű tartályának. Nagyon vigyázni kell a szerelés közben, hogy az elemek szerelésekor ne húzzuk túl azokat, ahogy a rögzítőcsavarokat sem, mert ezek megroppanthatják a porcelánt. Ugyanilyen fontos a higgadtság is, mivel egy-egy megcsúszó munkaeszközzel nagyon könnyen oda tudunk verni a porcelánnak, ami nem tolerálja az ilyen behatásokat.
A gyári leeresztő szelep cseréje is szokott trükkös helyzeteket okozni, mivel a csereegység akár teljesen eltérő kivitelű is lehet, és ilyenkor játszani kell a magasságokkal. Az is előfordulhat, hogy rövidebbre kell vágni a szárát, különben nem tudjuk rátenni a tartály tetejét.
Ha komplett tartály cserére van szükség, az pedig akár nagyobb utána járást is igényelhet, mert a nagyobb barkácsáruházakban jellemzően nem tudnak ilyen ügyben segíteni. Maradnak a szaniter boltok, ahol akár több kör is kell ahhoz, hogy pontosan kiderítsük a nekünk szükséges típust. A duguláselhárító és vízvezetékszerelő szakemberek ilyenkor is sokat tudnak segíteni, mert gyakran ismernek alternatív beszerzési forrásokat, termékismeretük miatt pedig kisebb eséllyel rendelnek be téves darabokat.
A monoblokkos WC tartály javítása esetében az is előfordulhat, hogy az adott modellt már nem forgalmazzák, és nincs hozzá csere tartály. Amennyiben más gyártónál nem találunk illeszkedő egységet, akkor akár komplett WC cseréről is szó lehet, vagy marad az átalakítás a különálló tartályos kivitelre, ott viszont látszódni fognak a korábbi tartályt rögzítő lyukak a csésze hátulján.
Amennyiben nincs meg a kézügyességünk vagy a tapasztalatunk a WC tartály javításhoz, akkor ez esetben is érdemes szakember segítségét igénybe vennünk.

Darálós WC beépítése és szerelése

Darálós WC A darálós WC beépítése ismét olyan feladat, mely megoldható akár saját kezűleg is, de érdemes szakembert hívni hozzá. Az ilyen WC-knek számos fajtája létezik, ezért nem mindegy, hogy az aprító-szivattyús egységet a falba vagy valamilyen burkolat mögé rejtjük, esetleg a kagyló mellé telepítjük vagy ez a szerkezet bele van szerelve a WC kagylóba.
A csatornához való csatlakoztatás mellett szükség van elektromos áramra is, erről már érdemes előre gondoskodni. A darálós WC beépítése minden esetben a gyártó előírásának megfelelően kell történjen, amihez új készüléknél részletes útmutatót is kapunk. Ebben a WC típusától függően meg van határozva a furatok egymástól való távolsága, mélysége, a csavarok mérete, a szerelés menete és számos más dolog is. Amennyiben nem új WC-t szerelnénk be vagy az útmutató már elveszett, akkor érdemes szakemberhez fordulni, aki a tapasztalata alapján is meg tudja oldani a feladatot.
A darálós WC szerelése már komolyabb dolognak számít, főleg azért, mert elektromos eszközről van szó. A meghibásodás bekövetkezhet anyagfáradás, nem rendeltetésszerű használat, de a karbantartás elmaradása miatt is.
Főleg a kínai, noname toalettekkel nagyon rossz a szakemberek tapasztalata, melyek akár hónapok után megadhatják magukat, és sokszor gond van az érintésvédelemmel is. Jó sok fejfájástól és gondtól megkíméljük magunkat, ha megbízható gyártó modelljét választjuk a noname termékek helyett.
A darálós WC meghibásodását különféle hanghatások jelezhetik, például kerreghet, búghat, fémes csattanásokat hallathat, ilyen esetekben azonnal szerelőhöz kell fordulni, mielőtt a gép véglegesen leáll. Az is gyakori hibának számít, ha a folyamatosan ki- vagy bekapcsol, esetleg levágja a biztosítékot. Utóbbi esetben mindenképpen szakembert kell hívni, mivel az elektromos áram nem játék, és a biztosíték lecsapása zárlatot jelezhet.
Alapvetően elmondható, hogy a darálós WC meghibásodása esetén a házi praktikák használata nem javasolt. Ezek egy része nem hatásos, például a véletlenül beejtett tárgyat sem csatornatisztító szerrel, sem WC pumpával nem lehet elővarázsolni, ha az már megakadt a gép daráló részében. Ez utóbbi ráadásul a légnyomáskapcsolóval ellátott toaletteket tönkre is tudja tenni, a kapcsoló beszerzése pedig nagyon drága tud lenni.
A szerelő megérkezéséig áramtalanítsuk a darálós WC-t, zárjuk el a vízbetáplálását, és ne használjuk. Bár a fentiek elsőre ijesztőnek tűnnek, egy vízvezetékszerelő vagy duguláselhárító szakember nem fog megijedni a feladattól, és a legtöbbször a helyszínen ki tudja javítani a hibát vagy megrendeli az alkatrészt.
A WC tönkre menetelét megelőzhetjük, ha csak a rendeltetésének megfelelően használjuk, és gondot viselünk a gyártó által előírt gyakoriságú karban tartásra. A rendeltetésszerű használat során csak az emberi végtermékek és jó minőségű WC papír juthat a gépbe, női higiéniai termékek, pelenkák, nedves törlőkendők, a WC papír gurigája vagy ételmaradék nem.
A karbantartás során a szakértő megvizsgálja a pengék állapotát, a motort, a vízbekötést, a csatorna átjárhatóságát, az illesztéseket és számos más dolgot.

WC ülőke szerelés

WC ülőke szerelés A WC ülőke tipikusan egy olyan része a toalettnek, melynél hajlamosak vagyunk halogatni a cserét, míg egyszer véglegesen el nem törik, és akkor azonnal cselekednünk kell. Az ülőke többféle módon meghibásodhat, a számunkra leginkább kedvező eset, amikor jobbra-balra csúszkál a csészén. Ha ilyenkor cselekszünk, akkor még az ülőkét is meg lehet menteni, és a legtöbb esetben nem kell újat venni.
A csúszkálás leggyakoribb oka, hogy a WC deszka nincs rendesen odafogatva a csészéhez. Ha megnézzük a hátsó részét, ott két csavart látunk, amelyek az ülőke alsó részéből lógnak ki hosszan, és ezekkel lehet odafogatni a csészéhez. Itt hiba lehet, hogy a toalett alsó felén a rászorított anya elengedett, ezt csak meg kell húznunk, és a deszka ismét fixen áll a helyén.
Az is sokszor előfordul, hogy magán az ülőkén csúszik ki a csavar feje a foglalatból. A deszkán ugyanis egy olyan kombinált foglalat található, mely jobbra-balra is mozoghat, így egyenlítve ki azt a távolságot, amely miden csészénél eltérő lehet. Ha innen a csavar feje kifordul vagy a foglalat szétesik, akkor hiába szorítjuk rá az anyákat a csésze alján, az egész deszka mozogni fog. Kis gyakorlással az egész szerkezet kitapasztalható, és fixálható a probléma.
A WC deszka billegése azt jelezheti, hogy az alján található távtartó peckek közül egy vagy több kiesett. Ezeket elég visszaragasztani, hogy a billegés megoldódjon, műanyag ülőkéknél azonban sokszor ez nem oldható meg, mert a pecket tartó vékony kis csík eldeformálódott. Nehezebb, nem műanyagból lévő deszkáknál figyelni kell a peckekre, mert ezek az ülőke leesésekor védik a toalett alsó részét is, mely az ütések hatására el is repedhet.
Az ülőke repedése, törése olyan hiba, melyet kizárólag cserével tudunk orvosolni. Ezek elsőre csak bosszantónak tűnnek, azonban ráülve a repedés részei elmozdulhatnak egymástól, és pont ott tudják becsípni a bőrt, ahol a legérzékenyebbek vagyunk. Nem érdemes ezen spórolni, hanem venni kell egy új deszkát. WC ülőke repedés Végül pedig, egy eléggé bosszantó hiba a zsanérok elrohadása, mely főleg a nehezebb, jó minőségű deszkáknál szokott fellépni. Az ülőkén általában még meg sem látszik a használat, a zsanér viszont már eltörik, köszönhetően a ráfröccsenő vizelet maró hatásának és a nedves környezetnek. Zsanérokat külön is lehet venni, ezeket könnyen és gyorsan be lehet szerelni a régiek helyére.
Törött zsanérral nem ajánlott a toalett használata, mert az ülőke lecsúszhat a csészéről, aminek komolyabb sérülés vagy a WC elrepedése, eltörése is lehet a vége.
A WC deszka cseréjéhez is kérhetjük szakember cseréjét, de minimális műszaki érzékkel magunk is megoldhatjuk. Az egyetlen probléma vele, hogy a leggondosabb takarítás mellett sem érjük el azokat a csavarokat és alátéteket, melyet a folyamat során fel kell lazítanunk, így kesztyűt mindenképpen érdemes beszerezni. Ügyelni kell arra is, hogy az ülőke és a csavarok, illetve a csavarok és a csésze közé beszereljük a mellékelt műanyag alátéteket, ezek ugyanis megakadályozzák, hogy csavarozás közben megroppantsuk a toalett alsó részét, a későbbiekben pedig védik az elemeket egymástól.

Mire kell figyelni a WC beszerelése és cseréje közben?

A fentieken kívül számos jótanáccsal és szakmai praktikával találkozhatunk a WC beszerelése és cseréje témakörben. Ezeket a szakemberek az évek során maguk is kitapasztalják, laikusként viszont elsőre nem mindig tűnnek egyértelműnek.
A szakértelem és a gyakorlat alapvető fontosságú, melyet nem helyettesít a kapcsolódó YouTube videók megtekintése. A szerelés során a legtöbb alkatrész be van rohadva, mivel hosszú évek óta nem mozgatták meg őket. Ezeket a megfelelő technikával kell fellazítani, különben eltörnek vagy a toalett más részén okozunk törést. A megcsúszó szerszámok is nagy károkat tudnak okozni, mert a WC-k esetében minden vékonyabb műanyagból vagy porcelánból, illetve hasonlóan merev anyagból van.
Ajánlott csak akkor hozzáfogni a szereléshez, ha végig is tudjuk vinni, amit elterveztünk. Ha útközben meggondoljuk magunkat, vagy belezavarodunk a munkába, akkor ott fogunk állni egy szétszerelt WC-vel, és még akkor kell szakembert keresni. A munkavédelmi előírások betartása is fontos, nem hiába vannak a szakemberek jól záródó cipőben, bordázott talppal, munkaruhában és egyéb személyes védőeszközökben. A toalettet szerelve nagy a fertőzésveszély, a fürdőszoba vagy a WC helyiség a munkálatok alatt csúszóssá válhat, a véletlenül leeső eszközök pedig sérüléseket okozhatnak.
Amennyiben a WC szerelés a vízvezetéket vagy a vízhálózat részeit is érinti, további kellemetlenségekkel találkozhatunk. Egy nem megfelelően elhelyezett szigetelés azonnali szivárgást okozhat, amit jó párszor újra szerelve sem lehetünk biztosak abban, hogy a legközelebb tényleg sikerül a feladat. Ha pedig a hiba csak akkor derül ki, amikor pár nap múlva eldurran a szerelés helye, akkor százezres vagy milliós vízkár is lehet az eredmény.
Az új toalett vásárlása tipikusan olyan terület, ahol nem hozzáértőként csapdákba futhatunk bele. Sokan úgy vesznek csészét, hogy előtte nem ellenőrzik le a kifolyó elhelyezkedését, máskor méretbeli vagy illeszkedési problémák fordulnak elő a már meglévő és új részegységek között. Amennyiben azt az álló csésze lehetővé teszi, mindenképpen érdemes rögzíteni az egységet a padlóhoz, melyet nem helyettesít a sziloplasztos vagy másféle ragasztós megoldás. Még ha újonnan megfelelőnek is látszik, a használat során keletkező apró mozgások, a felmosóvíz és más anyagok előbb-utóbb megeszik ezt a réteget, és ott fogunk állni egy billegő, balesetveszélyes WC-vel. Ami ráadásul el is törhet, ha éppen úgy feszül meg a billenése közben.
A professzionális vízvezetékszerelő és duguláselhárító cégek A-tól Z-ig vállalják a WC csere folyamatát, ami azt jelenti, hogy a kívánságainkat és lehetőségeinket megismerve be is szerzik a szükséges darabokat. Ezeket hozzánk elszállítva gondoskodnak a szakszerű szerelésről, majd akár a képződő hulladék, a régi WC csésze vagy tartály elszállításáról. Ennek köszönhetően nem csak szaktudásra nincs szükség a részünkről, de a komplett toalett csere is megoldható anélkül, hogy akár a kisujjunkat is megmozdítanánk.
Ha pedig szakértőről van szó, akkor ajánlott olyan céget választani, mely Bt. vagy Kft. céges formában működik, hiszen ilyenkor rendszerint már megvan az a gazdasági erő, mely a legmodernebb eszközök beszerzéséhez szükséges. Az ilyen vállalkozások a hosszú évek alatt komoly reputációt is összegyűjtenek, amire nagyon ügyelnek, és minden esetben úgy végzik a munkájukat, hogy a szakmai jóhírükön ne essen csorba. Ha pedig valamilyen okból jótállásra van szükségünk, akkor nem tudnak úgy kibújni a felelősség alól, mint az egy emberes egyéni vállalkozók. Ilyen szempontból a Bt.-k vagy Kft.-k rendkívül megbízhatónak számítanak.